Decubitus risicoanalyse

prevents decubitus, measures and assists

Wat is decubitus?

Decubitus is een ander woord voor doorligplek. Decubitus ontstaat door druk- en schuifkrachten, die invloed uitoefenen op het lichaam tijdens het liggen of zitten.

Dit kan bij iedereen op elke leeftijd ontstaan. Het risico bij personen met een verminderde lichamelijke conditie is aanzienlijk hoger. Decubitus ontstaat bij lange bedrust zonder verandering van de lig- of zithouding. Het ontstaan van decubitus valt vaak te wijten aan een te hard matras of een matras dat het lichaamsgewicht niet goed verdeeld.

Drukkrachten:

Door drukkrachten op de huid worden de bloedvaten en het omliggende weefsel van de huid samengedrukt, hetgeen ervoor zorgt dat de benodigde zuurstof en voedingsstoffen het weefsel niet kunnen bereiken. Hierdoor kunnen cellen afsterven met als gevolg dat de decubitus ontstaat.

Schuifkrachten:

Naast drukkrachten kunnen ook schuifkrachten een negatieve invloed uitoefenen bij de doorbloeding van het weefsel. Bloedvaten rekken of buigen, waardoor er minder bloed en zuurstof wordt vervoerd en de huidcellen afsterven.